Na IFA 2010 predstavil Panasonic nové 3D Full HD produkty a ďalšie nové technológie

Tlačový servis  /  02. 09. 2010, 00:00

Na berlínskej výstave spotrebnej elektroniky IFA 2010 spoločnosť Panasonic predstavuje kompletný rad 3D produktov pre domáce použitie – videokamery na vytvorenie 3D obsahu, príslušenstvo na jeho spracovanie,  televízory a Blu-ray prehrávače na reprodukciu priestorového obrazu.

Nové modely Full HD 3D televízorov VIERA sú vybavené funkciou konverzie obrazu z 2D na 3D, ktorá prevedie bežný signál do priestorového zobrazenia.

 

 

Odborná verejnosť a filmoví fanúšikovia, ktorí chcú prežiť doma to, čo zatiaľ mohli vidieť len vo vybraných kinosálach, sa môžu tešiť na množstvo noviniek: úspešný rad plazmových 3D televízorov VIERA VT20 sa rozrastie o modely s uhlopriečkami 106 cm a 117 cm a predstaví sa aj úplne nový model VIERA GT20 s uhlopriečkou 106 cm. O verné zobrazenie farieb a špičkový trojrozmerný obraz sa postarajú 3D Blu-ray prehrávače DMP-BDT300 a BDT100.

 

Plazmová technológia ponúka najlepšie predpoklady na 3D zobrazenie – rýchly pohyb na obrazovke vykresľuje s brilantnou ostrosťou a čistotou, pričom kvalitatívny rozdiel oproti konkurenčným technológiám je zreteľný aj pri bežnom dvojrozmernom obraze.

 

Maximálnu kvalitu 3D zobrazenia garantuje nová generácia plazmových panelov s extrémne rýchlou odozvou fosforových buniek a 600Hz technológiou. Priestorový efekt sa dosahuje tým, že obraz sa vykresľuje v plnom HD rozlíšení pre každé oko zvlášť s frekvenciou 60 snímok za sekundu. Výsledkom je perfektne ostrý 3D obraz, ktorý vyplní celý priestor medzi obrazovkou a divákom. Plazmové panely 3D televízorov majú certifikáciu THX – osvedčenie, že podanie farieb a kvalita zobrazenia filmov presne zodpovedajú štúdiovým parametrom.

 

Nové 3D modely sú vybavené funkciou konverzie obrazu z 2D na 3D, čo znamená že špeciálny videoprocesor prevedie bežný dvojrozmerný obraz na priestorový. Prevod z 2D na 3D je možný z akéhokoľvek zdroja obrazu, s výnimkou analógového televízneho vysielania.

 

Bohatá funkčná výbava vychádza v ústrety rozmanitým požiadavkám diváka. Televízory bez problémov prehrajú materiál uložený v komprimovaných formátoch DivX, MP3, DivX HD a JPEG a nechýba ani možnosť nahrávať priamo na externý pevný disk. Taktiež funkcia VIERA CAST, ktorá sprístupňuje internetové služby, rozširuje ponuku. Už minulý rok mali diváci prístup do kompletného archívu stanice TV NOVA, na videoserver YouTube alebo ku športovému spravodajstvu na Eurosporte. Tento rok bude k dispozícii aj sociálna sieť Twitter a populárna aplikácia Skype. Prehrávať 2D a 3D video v plnom vysokom rozlíšení je možné aj z SD karty.

 

Plazmové panely sa vyznačujú i mimoriadnou šetrnosťou voči životnému prostrediu – obrazovky nových Full HD 3D modelov majú životnosť 100 000 hodín, čo znamená 11 rokov nepretržitej prevádzky alebo minimálne 30 rokov pri bežnom zaťažení. Okrem toho sa všetky modely vyrábajú bez použitia ortuti a olova; až raz televízor doslúži, nebude produkovať žiadny toxický odpad.

 

Najľahšie 3D okuliare na svete

Modelový rad VT20 má už v základnom vybavení dvoje 3D okuliare v univerzálnej veľkosti (TY-EW3D10), v rade GT20 sú 3D okuliare doplnkovým príslušenstvom. Na výstave IFA má premiéru nový model 3D okuliarov s aktívnou synchronizáciou v troch rôznych veľkostiach (veľké, stredné, malé). S hmotnosťou 38 g sú to momentálne najľahšie 3D okuliare na svete. Zníženie hmotnosti o 40 % sa podarilo dosiahnuť stenčením šošoviek a zjednodušením konštrukčných prvkov. Nové okuliare sú napájané akumulátorom, ktorý sa nabíja cez USB terminál. Na jedno nabitie, ktoré trvá približne 2 hodiny, je možné sledovať televízor celých 30 hodín. 3D okuliare je možné si pohodlne nasadiť aj na bežné dioptrické okuliare, takže divákom vôbec neprekážajú.

 

Najväčšia plazmová 3D obrazovka na svete má uhlopriečku 386 cm

Na výstave IFA sa ďalej predstaví najväčší plazmový 3D displej na svete. Jeho uhlopriečka dosahuje úctyhodných 386 cm (152 palcov), má rozlíšenie 4K x 2K a obraz je pri týchto rozmeroch už v nadživotnej veľkosti. Veľká uhlopriečka dáva skvele vyniknúť prednostiam plazmovej technológie, čo je však ešte dôležitejšie – vtiahne diváka do deja úplne fascinujúcim spôsobom, ktorému sa nedá ubrániť.

 

3D obsah cez službu VIERA CAST

Na výstave IFA Panasonic taktiež predstaví novú službu Video on Demand (film na prianie), ktorú bude prevádzkovať v spolupráci so spoločnosťou Acetrax. Služba dáva divákom možnosť voľby, čo budú v televízii sledovať. Stačí si vybrať z databázy filmov a cez VIERA CAST sa vybraný titul siahne z internetu a spustí na obrazovke. Ponuka Acetraxu v súčasnosti obsahuje približne 20 000 titulov vrátane 3D filmov.

 

High-endový 3D Blu-ray prehrávač

Zostavu domáceho 3D kina dopĺňa špičkový 3D Full HD Blu-ray prehrávač Panasonic DMP-BDT300, ktorý kvalitou obrazu a zvuku spĺňa aj najprísnejšie kritériá hollywoodskych tvorcov. O verné zobrazenie farieb a jemnú tonálnu gradáciu obrazu sa stará špičkový videoprocesor UniPhier LSI, ktorý disponuje dostatočným výkonom pre bezchybné zobrazenie hĺbky priestoru aj v rozlíšení 1 920 x 1 080. Okrem BD diskov BDT300 prehráva aj disky DVD a CD. Digitálne fotografie a video v HD rozlíšení je, samozrejme, možné prehrať aj z SD karty. Funkčná výbava už potom nenechá nikoho na pochybách, že ide o high-endový produkt najvyššej kvality.

 

3D kamera pre každého

S novou kamerou HDC-SDT750, prvou 3D Full HD videokamerou určenou pre bežných spotrebiteľov, si môžete bez obáv trúfnuť na trojrozmerné zábery, aké vznikajú vo filmových štúdiách. Stačí nasadiť 3D objektív a vaše spomienky získajú ďalší rozmer. Aj bez objektívu na natáčanie v 3D môže užívateľ počítať so záznamom v najvyššej možnej kvalite Full HD. Nová kamera je vybavená špičkovým 3čipovým 3MOS systémom spracovania obrazu a ponúka tiež množstvo užitočných funkcií, ktoré zjednodušia obsluhu a umožnia kameramanovi naplno sa venovať natáčaniu. Nová 3D videokamera je vstupenkou do sveta, ktorý bol donedávna vyhradený len profesionálom.

Neprehliadnite: