Voľne dostupný softvér ako náhrada za platené programy - 2. časť

Martin Tomšík  /  14. 01. 2009, 09:11

V druhom pokračovaní nášho seriálu o bezplatných aplikáciach, ktoré slúžia ako náhrada za platené programy, vám prinášame dva tipy na aplikácie nahrádzajúce kancelársky balík Microsoft Office.

V prvej časti nášho seriálu o bezplatných programoch sme vám predstavili Linux a jeho distribúcie ako náhradu za operačný systém Windows od spoločnosti Microsoft. 

Dnes vám predstavíme bezplatnú náhradu za ďalší program z dielne Microsoftu. Ide o kancelársky balík Microsoft Office, ktorý v obchodoch nekúpite lacnejšie ako za 50 € (1 500 SK). Kancelársky balík obsahuje aplikácie MS Excel, Word, PowerPoint a MS One Note určené pre domácnosti a študentov. Zakúpený produkt obsahuje tri licencie, avšak nie je možné ich použiť na komerčné účely.

Predstavíme vám kancelársky balík OpenOffice.org a textový editor AbiWord. Obidva programy sú voľne dostupné k stiahnutiu a ich používaním neporušujete žiadnu licenciu. Vývojári taktiež pravidelne vydávajú ich aktualizácie.


OpenOffice.org

Tento kancelársky balík je voľne šíriteľný ako slobodný softvér pod licenciou LGPL. Koncovka .org bola za názov pridaná kvôli sporom o ochrannej známke.

 

Logo

Od verzie 2.0 však podporuje otvorený súborový formát OpenDocument, ktorý bol prijatý pod štandardom ISO. Hlavným cieľom vývojárov je vytvoriť medzinárodnú sadu kancelárskych nástrojov, ktoré budú bežať na každom operačnom systéme. Program podporuje množstvo formátov používaných v Microsoft Office balíčku a je tak jeho najväčším konkurentom. Zistené tiež bolo, že OpenOffice.org si dokáže poradiť s niektorými staršími formátmi, ktoré už Microsoft Office nepodporuje.

OpenOffice.org beží na operačných systémoch Microsoft Windows, Linux, Mac OS X a Solaris.

Výber z aplikácií, ktoré balík obsahuje

 

Kancelársky balík obsahuje aplikácie: 

  • Calc - slúži ako tabuľkový procesor
  • Writer - textový editor
  • Draw - grafický editor
  • Impress - nástroj na vytváranie prezentácii
  • Math - vytváranie matematických vzorcov
  • Base - databázový frontend
  • Quickstarter - aplikácia určená pre operačné systémy Microsoft Windows, umožňuje rýchlejší štart programu

Pravidelne zvykne byť vydávaný balík slovenských slovníkov, ktorý kontroluje preklepy, delenie slov a obsahuje aj synonymický slovník.

Ako množstvo ďalších aplikácii, má aj tento program svoju portable verziu. Tá obsahuje rovnaké funkcie, avšak je určená pre USB kľúče. Kancelársky balík OpenOffice.org tak máte stále so sebou a môžete ho použiť na každom počítači bez potrebnej inštalácie. Stačí, ak ho máte vopred nainštalovaný na USB kľúči. Aplikáciu môžete sťahovať zo stránok PortableApps.com.

História tohto kancelárskeho balíčka siaha do roku 1994. Od tohto roku začala nemecká spoločnosť StarDivision vyvíjať jeho predchodcu, kancelársky balík StarOffice. V roku 1999 ho však kúpila spoločnosť Sun Microsystems, ktorá je známa hlavne výrobou počítačov. Neskôr spoločnosť zverejnila jeho zdrojový kód a balík bol ďalej vyvíjaný komunitou OpenOffice.org.

OpenOffice.org 3.0 zaznamenal hneď po vydaní viac ako tri milióny stiahnutí za jeden týždeň. Väčšinu stiahnutí však zaznamenala verzia pre operačné systémy Microsoft Windows.

Writer - textový editor

Predchodca programu OpenOffice.org, ktorý nesie názov StarOffice je vyvíjaný dodnes. Má však o niekoľko funkcií naviac. Ďalším programom založeným na OpenOffice.org je 602Office.

Viac informácii o koncelárskom balíku OpenOffice.org, download a ďalšie informácie nájdete na jeho domovskej stránke Openoffice.org.

 

AbiWord

AbiWord patrí tiež medzi bezplatné programy, ktoré si môžete jednoducho stiahnuť a nainštalovať. Používaním tohto softvéru taktiež neporušujete žiadnu licenciu.

Logo

Program obsahuje iba textový editor, ktorý každému bežnému užívateľovi postačí. Obsahuje podobné funkcie ako OpenOffice.org, podporuje množstvo formátov a beží na takmer všetkých operačných systémoch. Podporuje platformy ako Microsoft Windows, Linux, Solaris a Mac OS X. Softvér je súčasťou GNOME Office a šírený na základe licencie GNU General Public License.

Aplikácia AbiWord sa nevyznačuje až takými rozsiahlymi funkciami ako má kancelársky balík Microsoft Office alebo OpenOffice.org, za to však podporuje množstvo formátov a platforiem. Nie je ani náročný na hardvérovú konfiguráciu počítača, postačí mu 16 RAM a procesor Intel 80486.

Podporuje formáty ako .doc, .odt koncovku pre OpenOffice.org, HTML, jednoduchý a šifrovaný text, PDF, Palm koncovku .pdb a iné. Beží na operačných systémoch Microsoft Windows, Linux, Mac OS X, ReactOS, BeOS, AmigaOS, QNX, FreeBSD, Solaris, AIX a iných. 

AbiWord


Prvá verzia 1.0 programu AbiWord bola vydaná v roku 2002 spoločnosťou SourceGear. Spoločnosť neskôr plánovala vydať textový editor v kancelárskom balíku AbiOffice, avšak preorientovala sa na inú oblasť a aplikáciu začali vyvíjať iba dobrovoľní prispievatelia.

Taktiež existuje aj portable (prenosná) verzia tohto programu. Jednoducho si ju stiahnete a nainštalujete na váš USB kľúč. Potom ju môžete mať stále so sebou a požiť ju na každom počítači bez akejkoľvek inštalácie. Túto verziu si môžete stiahnuť zo stránok PortableApps.com.

Možnosť stiahnutia aplikácie AbiWord a ďalšie informácie o nej nájdete na domovskej stránke Abisource.com.

 

Záver:

Kancelársky balík OpenOffice.org a textový editor AbiWord sú najväčšími konkurentmi programu Microsoft Office. Obsahujú rôzne funkcie vhodné pre každého používateľa v domácnosti ako aj v práci. Nemusíte si kupovať licenciu na obmedzený počet počítačov, jednoducho si program stiahnete a nainštalujete bez akýchkoľvek poplatkov.

V ďalšom pokračovaní nášho seriálu vám predstavíme bezplatné programy na napaľovanie CD a DVD médií. Neskôr sa budeme venovať bezplatným antivírovým programom, FTP klientom a inému bezplatnému softvéru, ktorý slúži ako náhrada za platené programy.

Zdroj: wikipedia.org

Neprehliadnite: