Dell rozšíri ponuku s produktmi od Ubuntu

Tomáš Kusenda  /  02. 08. 2007, 00:00

Spoločnosť Dell má v pláne rozšíriť ponuku počítačov a notebookov s operačným systémom Ubuntu Linux.

Spoločnosti sa zrejme oplatilo získať si na svoju stranu Linuxových nadšencov. Predovšetkým preto, lebo sa táto komunita stále viac a viac rozrastá. Tlačová hovorkyňa spoločnosti Dell, Anna Cadmen síce nepovedala, o aké modely sa ponuka rozšíri, ale za to vieme, že si Dell s prechodom na tento Open Source operačný systém veľmi pochvaľuje a ponuku rozšíri o viac modelov s týmto operačným systémom.
Zatiaľ je v ponuke päť modelov s týmto operačným systémom. Tie sú o 50 amerických dolárov lacnejšie. Najzaujímavejšie však bude pozorovať štatistiky o predaji modelov s konkurenčným operačným systémom.


Problém robia ovládače

Aj napriek dobrým výsledkom má Dell problémy s grafickými ovládačmi na Linuxe.

Dell na svojich „Linuxových“ počítačoch totiž funguje pod platformou Intel/ nVidia. Chce však presedlať aj ku konkurencii a to AMD/ ATi. Na to sú ale potrebné ovládače, ktoré však zatiaľ nejestvujú. 3D ovládače sú potrebné aj na fungovanie OpenGL, ktoré je potrebné na fungovanie Compiz Vision v operačním systéme Ubuntu.
Samozrejme je tu aj možnosť siahnuť po ovládačoch z tretej ruky. Tie sú však veľmi chybné a vo väčšine prípadov nefunkčné.

Neprehliadnite: