Antivírus náš každodenný II. – AVG Free Edition

Július Pastierik  /  22. 05. 2006, 00:00

Druhý antivírový program AVG (podľa abecedy), ktorý si v našom seriáli predstavíme, pochádza rovnako, ako minule predstavený program avast! z Českej republiky

V minulom dieli tohto seriálu som spomínal, že pri hodnotení antivírových programov sa nebudeme spoliehať na svoje osobné dojmy, ale oprieme sa o výsledky nezávislých testov. Hoci som vtedy uviedol, že výsledky testov z Virus Bulletin nebudem uvádzať, lebo neposkytujú dostatočnú výpovednú hodnotu, viacerým čitateľom to vadilo a pomerne oprávnene ma za to v diskusii skritizovali. Preto práve v dnešnom dieli tieto výsledky uvediem s tým, že v nasledujúcom – treťom dieli tohto seriálu prinesiem kompletné podrobné výsledky o všetkých recenzovaných programoch z mnou osobne preferovaného portálu www.av-comparatives.org. Týmto následne ponechávam na samotných čitateľoch, aby sami usúdili, ktoré výsledky sú podrobnejšie a podávajú viac informácií v procese rozhodovania (môj názor, napokon už poznajú).

avg

Vráťme sa však k dnes predstavovanému programu AVG Free Edition. Hoci pochádza z Českej republiku, freeware verzia nie je jazykovo lokalizovaná a preto je pracovné rozhranie iba v angličtine. Pravdaže, toto nerozhoduje o tom, akú ochranu nám poskytuje tento program. V tejto oblasti nájdeme, pochopiteľne, základný test všetkých súborov na disku, pričom program používa denne aktualizovanú vírusovú databázu a pre odhaľovanie polymorfných vírusov aj heuristické metódy. Tieto sú však pomerne veľkou slabinou tohto programu, o čom sa za chvíľu presvedčíme podľa výsledkov už spomínaných testov. V oblasti rezidentnej ochrany nájdeme okrem kontroly súborov zabudovanú aj kontrolu elektronickej pošty. To, čo nás poteší na tomto programe je možnosť využiť plánované akcie, aj keď ich počet je vo freeware verzii obmedzený iba na dve (stiahnutie aktuálnej databázy a jedna plánovaná kontrola počítača denne).

avg

Pozrime sa však bližšie na výsledky, ktoré dosiahol tento program v nezávislých testoch. Najprv spomeniem, že podľa www.av-comparatives.org (podrobné tabuľky budú uvedené nabudúce) sa s celkovou úspešnosťou 90,79% umiestnil medzi nie práve najlepšími antivírovými programami, čo navyše zdôrazňujú aj výsledky v oblasti odhaľovania polymorfných vírusov, kde dosiahol úspešnosť iba 10%. Celkove sa svojimi výsledkami zaradil medzi bežnú („standard“) triedu antivírových programov a dostal jednu hviezdičku.

Teraz však už sľúbená tabuľka, ktorá sa dá získať na stránkach Virus Bulletin. Ako vidíme, údaje, ktoré sa mi odtiaľ podarilo získať sú naozaj skromné a uvádzajú iba počet vírusov, ktoré program neodhalil a celkovú úspešnosť v tej-ktorej oblasti:

On-demand test

avast!

AVG

Avira AV

ItW File

0

100%

0

100%

0

100%

ItW Boot

0

100%

0

100%

0

100%

Macro

18

99,56%

0

100%

0

100%

Polymorphic

112

93,58%

257

85,97%

0

100%

Standard

17

99,12%

27

98,56%

0

100%


Aj tieto výsledky však poukazujú na to, čo sme spomínali ako pri programe avast!, tak aj pri programe AVG – ich pomerne slabšiu výkonnosť v oblasti polymorfných vírusov. Napriek tomu si myslím, že program AVG nie je najhorší, ale naopak, musím ho pochváliť, pretože mi pomohol pri odstraňovaní zdrojov niektorých vírusov. Ako jediný zo spomínaných programov (viď druhá zosnímaná obrazovka) totiž dokázal odhaliť zdroj vírusu v úplne inom inštalačnom programe (pochopiteľne, vírus ako taký odhalili všetky programy, ale neodhalili tento program, ktorým sa do systému vlastne nainštaloval). Podotýkam, že s týmto problémom sa vtedy nedokázal vysporiadať ani jeden z najlepších antivírových programov – NOD.

Internet: www.grisoft.com



Neprehliadnite: