Dexpot - keď jedna plocha nestačí

Ľuboš Michal  /  24. 06. 2010, 05:41

Sú situácie, keď jedna pracovná plocha skrátka nestačí. V článku sa dozviete, ako môžete pomocou freeware programu Dexpot rozšíriť počet svojich pracovných plôch a vďaka tomu pracovať efektívnejšie a pohodlnejšie.

Jediná pracovná plocha na počítači je dosť obmedzujúca v prípadoch, kedy máte otvorené viaceré programy, či pracujete na dvoch rôznych projektoch zároveň. Užívateľ potom stráca prehľad medzi otvorenými oknami a práca tak môže byť výrazne pomalšia. Užívatelia Linuxu či dokonca niektorých moderných mobilných telefónov sú na viac plôch zvyknutí. V systémoch Windows však stále táto funkcia prítomná nie je. Našťastie je možné podporu viacerých plôch doplniť pomocou mnohých iných aplikácií, ktoré tento nedostatok systémov Windows kompenzujú.

 

Dexpot

Jednou z týchto aplikácií je aj Dexpot. Patrí medzi to najlepšie, čo možno v tejto oblasti zohnať a práca s týmto programom je naozaj výborná. Aplikácia je distribuovaná ako freeware a je aj v  slovenčine. Jej použitie je naozaj jednoduché, a ak vás zaujme systém práce na viacerých plochách, iste sa vám aplikácia zapáči.

 

Inštalácia aplikácie je jednoduchá a nijako sa nelíši od iných. Po dokončení inštalácie môžete spustiť program klasicky pomocou zástupcu. V oblasti oznámení sa objaví ikona programu, cez ktorú môžete Dexpot ovládať a rovno bude vaša jediná plocha nahradená štyrmi plochami (v nastavení možno zvýšiť počet až na 20). Každá takto vytvorená plocha sa chová rovnako, ako ste boli doteraz zvyknutí. Na každej môžete mať otvorené programy a pracovať s nimi. Medzi plochami sa môžete prepínať. Na jednej tak môžete mať otvorené programy pre domáce použitie, na druhej programy potrebné pre prácu. Je len na vás, aké rozvrhnutie si zvolíte a aké sú vaše potreby. Výhodou je to, že máte na každej ploche menej okien, rýchlejšie sa v nich môžete orientovať a neprekážajú vám okná, ktoré momentálne nepotrebujete.

 

Ponuka pravého tlačidla myši obsahuje všetky základné funkcie programu

 

Prepínanie plôch môžete vykonávať hneď niekoľkými spôsobmi. Základným spôsobom je kliknutie pravým tlačidlom myši na ikonu v oznamovacej oblasti a výber konkrétnej plochy. Tento spôsob však nie je príliš rýchly. Oveľa rýchlejší spôsob je prepínanie pomocou klávesových skratiek, ktoré si môžete nadefinovať v nastaveniach programu. Rozumným kompromisom medzi týmito spôsobmi je Správca plochy, ktorého tiež nájdete pod ponukou pravého tlačidla myši. Zobrazí ikony s číslami jednotlivých plôch. Rámčekom je označená vždy tá aktuálna. Prepnúť sa na inú plochu môžete obyčajným kliknutím na konkrétnu ikonu, zastupujúcu požadovanú plochu. Tento spôsob je rýchly a pohodlný.

 

Výber plochy pomocou myši a ikoniek pre všetky plochy

 

Veľmi efektné funkciou, s ktorou získate prehľad o dianí na všetkých plochách, je Náhľad cez celú obrazovku. Ako už názov napovedá, sú cez celú obrazovku zobrazené malé náhľady všetkých plôch. Ihneď vidíte, aké programy sú otvorené na každej ploche, a taktiež sa môžete pomocou tohto náhľadu medzi plochami prepínať. Zjednodušenou verziou tohto pohľadu na všetky plochy je aj funkcia Náhľad plochy, ktorá v samostatnom okne zobrazuje menšie náhľady všetkých plôch. Toto okno je viditeľné na každej ploche a aj jeho pomocou sa môžete medzi plochami prepínať.

 

Náhľad cez celú obrazovku

 

Ďalšie funkcie

Pri väčšom počte plôch sa môže stať, že si už nebudete pamätať, kde sa ktorá aplikácia nachádza, alebo ju budete chcieť presunúť inam. Aj s týmito prípadmi samozrejme Dexpot pomôže. Pomocou funkcie Okná plochy môžete ľahko spravovať aplikácie, ktoré bežia na konkrétnych plochách. Pre každú plochu je k dispozícii zoznam aplikácií, ktoré na nej bežia. Každú z nich môžete preniesť alebo kopírovať na inú plochu, alebo rovno zatvoriť. Zvlášť chcem upozorniť na spomínanú funkcií kopírovanie okna. Tá dovoľuje prácu v jednej aplikácii na viacerých plochách. Ak teda potrebujete aplikáciu na viacerých plochách, nemusíte ju neustále presúvať z jednej na druhú. Stačí ju skopírovať a mať ju na viacerých plochách súčasne.

 

K tomu, aby bolo možné plochy ľahko odlíšiť, samozrejme prispieva možnosť prispôsobenia každej plochy. Na každej môžete mať inú tapetu či šetrič obrazovky. Tieto voľby nájdete v Konfigurácií plôch. Pre každú plochu môžete mať okrem zmienených vlastností nastavené aj iné rozlíšenie, zvuk pri spustení alebo heslo. Možnosť zaheslovať plochu je určite veľmi užitočná a dokážem si jej použitie predstaviť v mnohých situáciách.

 

Pluginy a nastavenia

Aplikácia je vybavená mnohými ďalšími funkciami, ktoré nájdete v nastaveniach programu. Volieb je tu skutočne veľa a upozorniť musím hlavne na klávesové skratky a pluginy. Klávesové skratky umožňujú oveľa rýchlejšiu prácu s programom a veľmi dobré je na nich aj to, že si ich môžete upraviť presne podľa svojich predstáv. Pluginy pridávajú do programu nové funkcie, z ktorých by som rád spomenul funkciu Dexcube, čo je vlastne efekt virtuálnej kocky, ktorý je viditeľný pri prepínaní medzi jednotlivými plochami.

 

Funkcia Dexcube

 

Aplikácia Dexpot má výborne funkcie a jednoducho sa používa. Ak zháňate aplikáciu pre viac plôch v systéme Windows, môžem ju len odporučiť. Je moc dobrým pomocníkom, ktorému nebudete mať čo vytknúť. Pracuje sa s ňou pohodlne, rýchlo a efektívne.

 

Odkaz na stiahnutie programu: dexpot.de


Zdroj: pcworld.com

Neprehliadnite: