LCD TV - chcete vymeniť televízor s príchodom digitálneho vysielania?

Platená reklama  /  13. 12. 2009, 18:22

Niekoľko odpovedí na najčastejšie otázky ako základná informácia pre tých, ktorí sa príliš nezaujímajú o technológie, ale nechcú spraviť chybu pri výbere LCD televízora.

Digitálne tunery a kompresný formát
Do 31.12.2009 má byť 80% Slovenska pokryté digitálnym signálom. Ešte nebolo oficiálne oznámené, či bude použitý kompresný formát MPEG-2 alebo MPEG-4. Väčšina LCD televízorov už podporuje obidva štandardy. S najväčšou pravdepodobnosťou bude vysielanie vo formáte MPEG-2, takže ponuka kanálov šírených pozemným digitálnym vysielaním bude obmedzená.

Ak viete, že radšej ako pozemné vysielanie budete preferovať širšiu, aj keď spravidla platenú ponuku káblovej televízie alebo satelitného vysielania a máte už k takémuto vysielaniu prijímač, môžete ušetriť kúpou televízora s analógovým tunerom.

Mnohé televízory majú aj DVB-C tuner pre káblové vysielanie a niektoré DVB-S tuner pre satelitné vysielanie. To vám umožní iba umiestniť dekódovaciu kartu do CI slotu televízora a nebudete potrebovať externý prijímač pre káblové alebo satelitné vysielanie.
Televízory podľa parametrov na TVmarket.sk

Podsvietenie
LED alebo CCFL podsvietenie? Ak pri výbere rozhoduje spotreba televízora, tak potom LED TV. Ten prinesie aj krajší obraz. To sa ešte viac prejaví, ak je LED podsvietenie lokálne (priame), čiže skupiny LED diód sú umiestnené pod LCD panelom. Vtedy sa jednotlivé skupiny môžu zhášať a rozsvecovať podľa potrieb zobrazovanej scény, čo prináša vynikajúci kontrastný pomer. Často sú ale diódy umiestnené v ráme televízora (Edge LED). Tie sa potom nezhášajú, ale sú rozsvietené stále, tak ako klasické CCFL podsvietenie.
LED TV Philips
LED TV Samsung
LED TV LG

100 a 200 Hz technológia
Čím väčšia obrazovka, tým je dôležitejšie, či má televízor 100Hz alebo 200Hz. Rozdiel je najviac pozorovateľný pri záberoch, keď kamera sníma scénu prechádzajúc z jednej strany scény na opačnú. Pri 50Hz môže byť pohyb vyslovene trhaný, pri 100Hz nie úplne plynulý.

Nedokonalý obraz môže 100Hz/200Hz technológia ešte zhoršovať. Keďže ide o softvérove dopočítanie a vkladanie obrazov medzi obrazy televízneho vysielania, môže týmto prichádzať aj k znásobovaniu existujúcich vád signálu a tým k tvorbe nežiadúcich artefaktov.

Veľkosť obrazovky
Veľkosť obrazovky by mal každý dôkladne zvážiť podľa svojich potrieb a podľa kvality prijímaného signálu. Vnímanie obrazu je natoľko individuálne, že nie je možné dať všeobecné odporúčanie týkajúce sa veľkosti obrazovky. V každom prípade je ale pre veľkú obrazovku potrebné zabezpečiť kvalitný signál.
Viac o veľkosti uhlopriečky LCD obrazovky.

Výrobcovia:
Internetový obchod s LCD a plazmovými televízormi TVmarket.sk ponúka televízory od výrobcov, ktorí sú inovatívni, dostatočne kvalitní a zabezpečujú primeraný servis.

Vyberte si teda podľa ceny, designu, podľa toho, ktorá z vlastností je práve pre vás podstatná a podľa toho, akej značke práve vy dôverujete. Radi Vám odpovieme na všetky otázky mailom, telefonicky, cez skype alebo na Facebooku.

Neprehliadnite: