Univerzálne nabíjačky pre mobily? Možno už čoskoro

Martin Vataha  /  24. 02. 2009, 00:00

Možno aj vám sa váľa pod stolom viacero nabíjačiek k mobilným telefónom. Nielen rôzni výrobcovia používajú rôzne konektory pre nabíjačky, mnohokrát aj telefón od toho istého výrobcu znamená opäť nový prírastok do vašej zbierky.

Preto sa hlavní výrobcovia mobilný telefónov, ako Nokia, Sony Ericsson, LG, Motorola, Samsung a iní, spolu s najvýznamnejšími mobilnými operátormi - Orange, Vodafone, Telefonica, Qualcomm, spojili a vytvorili UCS - Universal Carging Solution Consortium. Je potrebné podotknúť, že v Európe ich k tomuto kroku tlačila aj Európska komisia.

Cieľom konzorcia je vytvoriť a štandardizovať univerzálny konektor pre nabíjačky do roku 2012. S veľkou pravdepodobnosťou pôjde mikro USB konektor, ktorý už v súčasnosti využíva veľké množstvo mobilných telefónov. Ostatní výrobcovia majú teda dostatok času pripojiť sa k tomuto štandardu.

Výsledkom bude nielen väčšia používateľská pohodlnosť - kompatibilita medzi telefónmi, ale hlavne aj šetrenie životného prostredia. Samozrejme, že budú existovať lokálne nabíjačky pre krajiny, ktoré používajú iné napätie, či elektrické zásuvky (napr. pre Veľkú Britániu, Grécko, ...).

Spoločnosť Nokia sa rozhodla k tomuto pristupovať zodpovedne, preto uvádza niektoré telefóny v špeciálnom balení bez nabíjačky. Podľa Nokie je zbytočné cenu telefónu zbytočne navyšovať o niečo, čo už zákazník doma má.

Zdroj: Techtree

Neprehliadnite: