Google predstavuje plán využitia voľných televíznych miest

Ivan Čapkovič  /  29. 05. 2008, 09:27

Larry Page, spoluzakladateľ spoločnosti Google vo štvrtok navštívil Washington kvôli predstaveniu nového návrhu spoločnosti Google na novú generáciu bezdrôtových zariadení operujúcich na nových televíznych frekvenciách, ktoré budú už čoskoro voľné.

Larry Page mal v pláne najskôr navštíviť zákonodarcov v kongrese, a potom Federal Communications Commission (u nás je to Rada pre rozhlasové a televízne vysielanie) dúfajúc v povolenie prístupu „nízkoenergetických“  wi-fi zariadení do „bielych televíznych“ miest.

Osobne si myslím, že túto zmenu pocítia všetci ,“ povedal Larry Page ráno Washingtonskému výskumnému tímu.  Page ďalej zdôraznil výhody vytvárania širokej škály možností. Opozícia na čele s televíznymi spoločnosťami sa naopak obáva, že bezdrôtové zariadenia by mohli spôsobiť rušenie.

Myslím, že debata bolo príliš spolitizovaná ,“ dodal Page. 

Larry Page ďalej povedal, že vytvorenie nového spektra bude prospešnejšie i pre počítačových používateľov, pretože Wi-Fi internet sa stane rýchlejším a kvalitnejším. Nehovoriac o tom, že to pomôže aj samotnej spoločnosti Google. 

Ak sa nám podarí zlepšiť konektivitu o 10%, tak sa naše zisky zvýšia rovnako o 10% a to sú v USA naozaj veľké čísla “ dodal Page.

Google je súčasťou veľkej koalície lobujúcej u Federal Communications Commission za umožnenie nelicenciovaného používania „bielych miest“ vo vysielacom spektre. Táto skupina zahrňuje napríklad firmy ako Microsof, Dell, Intel, Hewlett-Packard a severoamerickú časť firmy Philips Electronics. Tento nápad však Federal Communications Commission odmieta.

„Biele“ miesta by sa mali uvolniť koncom februára 2009, keď televízne spoločnosti definitívne prejdú z analógového vysielania na omnoho kvalitnejšie digitálne.

Predkladatelia tohto návrhu tvrdia, že rádiové vlny môžu eventuálne poskytnúť prenos v rádoch miliárd bitov za sekundu, teda ďaleko rýchlejšie ako milióny bitov za sekundu, ktoré poskytuje väčšina súčastných televíznych sieti.  

Federal Communications Commission testovala zariadenia, aby sa presvedčila, či môžu byť naozaj „biele“ miesta využívané aj bez rušenia televízneho signálu. Niektoré zariadenia mali behom testovania problémy, ale Larry Page povedal, že sú to iba malé nedostatky, ktoré sa dajú ľahko vyriešiť.

Som si úplne istý, že ak budeme mať pravidlá, ktoré nám dovolia používať televízne pásma za určitých, predom dohodnutých podmienok, budeme môcť tieto zariadenia vyrábať. Sme ochotní investovať stovky miliónov dolárov, aby naše zariadenia v žiadnom prípade nerušili televízny signál ,“ povedal Larry Page. Page taktiež upozornil na spory s National Association of Broadcasters (národná asociácia televíznych spoločností). 

Neprehliadnite: