Tak už máme phishing v SLSP

Július Pastierik  /  26. 03. 2008, 08:31

Iba nedávno sme informovali, že nastal nový pokus o phishing v Českej sporiteľni. Pritom som si kládol otázku - kedy to nastane aj v mojej banke - Slovenskej sporiteľni?

Odpoveď netrvala dlho - práve som dostal mail, že vraj môj internet banking je zablokovaný a musím ho "odblokovať". Poštový klient Thunderbird, samozrejme, označil túto správu ako podozrivú.

Podvodný mail

Podvodné stránky majú úvodnú obrazovku úplne zhodnú so štandardnou úvodnou obrazovkou internet bankingu Slovenskej sporiteľne. Po zadaní ľubovoľných prihlasovacích údajov (náhodne som naťukal niekoľko čísiel) sa zobrazí formulár, kde ste o.i. vyzvaní k zadaniu dôverných informácií o platobnej karte - teda jej čísla, dátumu platnosti a PIN kódu.

Úvodné podvodné stránky

Ako pri iných pokusoch, podvodné stránky nepoužívajú zabezpečený HTTPS protokol a v názve nemajú nič, čo by ich spájalo so Slovenskou sporiteľňou. Aj tak môžeme tento phishing označiť za pomerne vydarený, pretože úvodná stránka vyzerá naozaj vierohodne. Dúfajme teda, že nenastane žiadna chyba medzi stoličkou a klávesnicou a nikto týmto podvodníkom nenaletí. Zároveň upozorním Slovenskú sporiteľňu. Dúfam, že na rozdiel od Českej sporiteľne mi aspoň napíše.

Stránky s formulárom pre získanie dôverných údajov

Neprehliadnite: