Zo zákulisia Junior Internetu 2008

Michal Kyžňanský  /  27. 03. 2008, 00:00

"Junior Internet chápem ako možnosť pre deti a mládež, ktorá sa venuje internetu, prezentovať sa a ukázať čo vedia. Okrem iného je to výborná šanca stretnúť podobne zameraných rovesníkov...", povedal koordinátor projektu Junior Internet Michal Klembara.

Na naše otázky odpovedá koordinátor projektu Junior Internet, Michal Klembara.
 

Inet.sk: Ako dlho plníte funkciu koordinátora projektu Junior Internet?

M.Klembara: Iba tento ročník.

 

Inet.sk: Čo pre vás znamená Junior Internet a ako ste prvýkrát prišli do styku s týmto projektom?

M.Klembara: Chápem to ako možnosť pre deti a mládež, ktorá sa venuje internetu, prezentovať sa a ukázať čo vedia. Okrem iného je to výborná šanca stretnúť podobne zameraných rovesníkov. Súťaž predstavuje príležitosť overiť si svoje schopnosti v konkurencii ostatných, podobne zameraných mladých ľudí. Pred projektom Junior Internet vôbec nebol na Slovensku priestor pre takéto aktivity.

K Junior Internetu som sa dostal v roku 2006 ešte ako súťažiaci. Začiatkom vysokej školy som začal pracovať pre Amavet ako PR manažér. Moja hlavná úloha bola riešiť propagáciu projektu a v druhom ročníku som bol aj porotcom.

 

Inet.sk: Ako hodnotíte uplynulú konferenciu?

M.Klembara: Som s jej priebehom spokojný. Tu a tam sa pochopiteľne objavia menšie problémy, ale sme tam od toho, aby sme ich riešili. Dovolím si povedať, že sme tento ročník zvládli veľmi dobre.

 

Inet.sk: V čom sú jednotlivé konferencie odlišné a v čom rovnaké?

M.Klembara: Junior Internet sa koná okrem Slovenska aj v Česku a Poľsku. Jedna z konferencií v týchto krajinách je každoročne medzinárodná a prídu na ňu aj víťazi z ostatných krajín, ktorí v danej krajine prezentujú svoje víťazné práce. Tento typ konferencie poskytuje široký priestor pre komunikáciu a interakciu. V skratke možno povedať, že ide o stretnutie víťazov z troch krajín pôsobenia Junior Internetu. Minulý rok bolo dejiskom tohto podujatia práve Slovensko. Jej odlišnosť bola aj v dĺžke trvania – 3 dni oproti bežným dvom dňom.

 

Inet.sk: Organizácia Amavet je hlavným organizátorom súťaže aj konferencie Junior Internet. Aké ďalšie podobné aktivity má táto organizácia súvisiace s internetom a informatikou?

M.Klembara: Organizácia Amavet sa už podľa názvu orientuje na vedu a techniku, ale záber aktivít je však oveľa širší. Amavet má na Slovensku kluby, v ktorých pracujú deti a záleží od ich vedúcich, aké aktivity budú rozvíjať. Na národnej úrovni je Junior Internet jediná aktivita, ktorá sa orientuje na oblasť internetu. Je to výsledok snahy preniknúť do ďalších oblastí a rozšíriť možnosti aktivít spojených s internetom u mládeže

 

Inet.sk: Ako vy osobe hodnotíte víťazné práce a ktorá sa vám najviac páčila?

M.Klembara: V niečom zaujímavé sú všetky víťazné projekty a nie len tie. Tento ročník však ukázal jednu zaujímavú vec. Mladí tvorcovia sa neboja pustiť do nových vecí. Dôkazom je aj víťazný projekt illusionlord.com. Získal som aj dojem, že nad svojimi projektmi oveľa viac premýšľajú a berú to naozaj seriózne.

 

Inet.sk: Čo myslíte, je ešte priestor v tejto súťaži pre nové kategórie, alebo je to v takomto stave ideálne?

M.Klembara: Ja som zatiaľ spokojný, ale možno v budúcnosti by bolo dobré zaviesť kategóriu pre komplexnejšie, väčšie projekty, na ktorých pracuje viac ľudí. Na Slovensku zatiaľ nevzniká toľko takýchto projektov, ale ak sa ich počet zvýši, tak by bolo jej zaradenie opodstatnené. Zatiaľ však nie sú vhodné podmienky.

 
 
Inet.sk: Boli ste v ročníku 2007 aj porotcom. Aký je pohľad na Junior Internet z tejto pozície?

M.Klembara: Je to náročné, projektov je veľa a porotca potrebuje dostatok času, aby každý projekt ohodnotil. Hodnotenie pozostáva z dvoch kôl, pričom aspektov hodnotenia je viac ako dosť.

 

Inet.sk: Čo by ste odkázali mladým, ktorí experimentujú s tvorbou web stránok a myslia si, že Junior Internet je úzka skupina každoročných víťazov, ktorá sa opakuje?

M.Klembara: Vôbec to tak nie je. Pokiaľ si správne pamätám, tak doposiaľ sa len jeden súťažiaci dokázal umiestniť dva roky po sebe. Obavy tohto druhu teda vôbec nie sú opodstatnené. Úprimne, vôbec by ma nenapadlo, že by si ktokoľvek mohol niečo takéto myslieť

 

Inet.sk: Ďakujeme za rozhovor a za Váš pohľad na Junior Internet.

M.Klembara: Ďakujem.

Neprehliadnite: