Lietadlá, vlaky a automobily - IBM predstavuje päť inovácií v oblasti dopravy

Tlačový servis  /  02. 08. 2007, 00:00

Spoločnosť IBM (NYSE:IBM) predstavila päť nových inovácií, ktoré majú potenciál zmeniť spôsob, akým ľudia cestujú. Zoznam je založený na trhových a spoločenských trendoch, ktoré by nám mali zmeniť život, ako aj na nových technológiách vyvíjaných v laboratóriách IBM na celom svete, ktoré by tieto inovácie mali možnosť uskutočniť.

Každý rok sa v dopravných zápchach zbytočne spotrebuje 9 miliárd galónov paliva, dopravné nehody stoja stovky miliárd dolárov a do roku 2020 sa očakáva zdvojnásobenie počtu cestujúcich lietadlom, dosiahnuc tak približne sedem miliárd pasažierov ročne. Počas nasledujúcich dvoch rokov sa však tieto štatistiky zmenia vďaka týmto technologickým inováciám:

Naše autá budú schopné registrovať ďalšie autá na ceste a v prípade ohrozenia budú schopné vyhnúť sa nebezpečenstvu. Budúcnosť je v kolaboratívnom riadení vozidla. Už v blízkej budúcnosti budú mať autá zabudované technológie, ktoré budú vodičovi asistovať a autám umožnia správať sa ako keby „mali reflexy“. Autá si budú vzájomne vymieňať informácie medzi sebou, a takisto so zariadeniami cestnej infraštruktúry, v prípade potreby budú vedieť prijať nápravné opatrenia a šoférom zabezpečia potrebnú spätnú väzbu. Diaľnice a cesty vedúce do miest, ako aj doprava samotná, budú menej problematické, podstatne bezpečnejšie a dôjde aj k zníženiu škodlivých emisií.

Cestujúci budú informovaní o meškaní vlakov alebo autobusov prostredníctvom krátkych správ odoslaných na ich mobilné telefóny. V blízkej budúcnosti sa objavia nové technológie, vďaka ktorým bude cestujúcim oznámený, či už telefonicky alebo textovou správou, očakávaný príchod vlaku alebo autobusu. Nový systém prepravy bude využívať senzory, GPS technológie a komunikačné kanály zabudované v dopravnom prostriedku, pomocou ktorých bude posielať informácie o meškaní vlaku alebo autobusu, ale aj o tom, či by iná trasa nebola rýchlejšia alebo pohodlnejšia. Tieto systémy umožnia zmenu trasy v reálnom čase a „meškanie“ autobusov sa stane minulosťou.

Vodiči sa budú so svojimi autami zhovárať. Vysoko sofistikované systémy rozlišovania hlasu umožnia vodičom získavať v reálnom čase informácie o aktuálnych časoch odletu lietadiel, čítať a odpovedať na emaily, získavať navigačné inštrukcie, vyhýbať sa nehodám, prehrávať si DVD či vybranú hudbu, iba pomocou jednoduchých hlasových príkazov. Navigácia ovládaná hlasom a systémy určené na zábavu umožnia tiež vodičovi upraviť si teplotu v aute, telefonovať domov počas jazdy, pričom vodič nebude musieť spustiť ruky z volantu, či oči z cesty.

Mestá už nebudú bojovať s dopravnými zápchami. Inteligentné dopravné systémy budú schopné upravovať svetelnú signalizáciu na križovatkách v reálnom čase, čím sa uvoľnia dopravné zápchy a záchranné vozidlá budú mať voľnú cestu. Nové technologicky vylepšené senzory, GPS a satelity zabezpečia motoristom informácie o najvhodnejšej trase tak, aby sa vyhli dopravnej špičke a nemali problém nájsť miesto na parkovanie. Menej dopravných zápch bude mať za následok čistejšie ovzdušie a bezpečnejšie cesty. Mali by sme asi spomenúť Singapúr, alebo netreba?

Cestujúci budú mať pod kontrolou zmeny ohľadom svojej destinácie a zjednoduší sa aj spôsob pátrania po stratenej batožine. Lokalizácia lietadiel, posádky a východov na letiskách sa zoptimalizuje, pretože inteligentný systém bude schopný „predpovedať“ oneskorenia a presmeruje cestujúcich ešte predtým, ako uviaznu na letisku. Cestujúci si budú môcť v kioskoch preveriť zmeny ohľadom svojej destinácie, jednotný systém letísk/aerolínií zvýši bezpečnosť a výrazne zníži počet nesprávne nasmerovanej batožiny.

„Výskumníci a stratégovia IBM v oblasti dopravy sa domnievajú, že budovanie nových ciest alebo pridávanie nových letov nevyrieši problémy v oblasti dopravy,“ hovorí Gerge Pohle, viceprezident IBM zodpovedný za stratégiu. „Spoločnosť IBM zastáva názor, že nové technológie – najmä v oblasti komunikácií – zabezpečia bezpečnejšie a priamočiarejšie cestovanie, ktoré bude schopné prispôsobiť sa neustále rastúcim potrebám.“

Neprehliadnite: