Obaly pre média III. – CD Obal

Július Pastierik  /  07. 05. 2007, 00:00

V ďalšom pokračovaní seriálu o freeware programoch pre tlač a tvorbu CD alebo DVD obalov si predstavíme program od českého autora Jiřího Čampulku – CD Obal.

Program CD Obal môžeme z hľadiska doteraz predstavených programov zaradiť niekde uprostred nich. Podobne, ako obidva z nich, umožňuje tlačiť bežné CD a DVD obaly. Žiaľ, v oblasti tlače nemáme možnosť väčšieho výberu, takže napr. tlač pre úzke DVD obaly musíme prenechať na iné programy.

Pracovné rozhranie programu

Oproti už predstaveným programom tvorí pracovné rozhranie tohto programu vlastne editor obalov. Pokiaľ chceme iba vytlačiť príslušný obal, ktorý máme napr. zoskenovaný či stiahnutý z internetu, stačí nám ho vo voľbe „obrázok na pozadí“ vložiť do vytváraného obalu, nastaviť parametre úpravy (roztiahnuť bez zachovania proporcií, roztiahnuť so zachovaním proporcií a orezaním či vtesnať so zachovaním proporcií) a následne vytlačiť. Program podporuje formáty JPG, JPEG, BMP, ICO, EMF a WMF.

Pripojenie na FreeDB.org

Svojim spôsobom sme v predchádzajúcej možnosti obal tiež vytvorili, iba sme nezadali žiadne textové údaje. Pozrime sa teda na to, čo všetko môžeme zadať pri vytváraní nového obalu. Okrem už spomínaného obrázku na pozadí (v prípade tvorby CD obalu to môžu byť dokonca dva nezávislé obrázky – jeden pre prednú stranu a jeden pre zadnú stranu), ktorému môžeme nastaviť priehľadnosť a typ zdroja (či je to fotografia, alebo výstup z grafického programu), môžeme vložiť tri typy údajov.

Centrovanie textu na stred

Prvý údaj je názov titulu (hudobného CD disku, DVD filmu či náš názov pri tvorbe obalov napr. na záložné médiá), druhý údaj je meno interpreta alebo tu môžeme zadať podtitul a tretí údaj je popis obsahu. Pre každý z týchto údajov môžeme nezávisle na sebe nastaviť font, rez (normálne, tučné, kurzíva,…), či má byť text podčiarknutý alebo prečiarknutý, veľkosť a farbu. Pretože údaje o názve titulu a interpretovi (podtitule) sa vypisujú aj na boku zadných CD obalov a na boku DVD obalov, môžeme nastaviť osobitne ich font, rez, veľkosť…

Centrovanie textu vľavo

Ďalej pre každý údaj určujeme spôsob, ako má byť zarovnaný (vľavo, na stred alebo vpravo). Pri údajoch na boku môžeme navyše zadať také zarovnanie, že názov titulu je z bočného pohľadu hore a názov interpreta (podtitulu) dole. Okrem toho môžeme v rámci obsahu určiť počet stĺpcov (max. 4) a rozteč medzi jednotlivými riadkami (od -1 do 10 mm).

Vloženie obsahu disku

Pokiaľ tvoríme obal pre hudobné CD, môžeme využiť aj informácie z FreeDB.org databázy. Vtedy však musíme mať (okrem vloženého hudobného CD v mechanike) pri tomto programe skopírovanú knižnicu WNASPI32.DLL, ktorá je súčasťou vypaľovacieho programu NERO. Okrem toho môžeme obsah vložiť aj z textového súboru. V prípade tvorby obalov na záložné média oceníme, že že program dokáže automaticky vložiť obsah adresárov a súborov z vybraného disku. V tomto prípade môžeme určiť hĺbku vkladaných úrovní. Program tiež umožňuje automatické číslovanie položiek (riadkov) v zozname údajov, resp. ich triedenie.

Náhľad na tlačený zoskenovaný DVD obal

Pretože sa vlastný obal (vrátane vloženého obrázku) počas práce nezobrazuje, je náhľad na výsledok v tomto programe naozaj veľmi dôležitý. Vzhľadom na krajinu pôvodu je zrejmé, že pracovné rozhranie programu je v češtine, takže práca s týmto programom nebude naozaj nikomu robiť problémy. Na záver už iba spomeňme, že program sa neinštaluje.

Internet: http://www.campulka.net/
Informácie o knižnici WNASPI32.DLL: http://www.nero.com/nero6/eng/WNASPI32.DLL.html

Neprehliadnite: