Stručný prehľad udalostí uplynulého týždňa III.

Miroslav Vaňo  /  29. 05. 2006, 00:00

Prinášame Vám tretiu časť nepravidelného seriálu, ktorý sumarizuje udalosti uplynulého týždňa. Dúfame, že tento náš seriál sa Vám páči a pomôže Vám lepšie sa orientovať vo svete informačných technológií.

Aké požiadavky bude mať Windows Vista?

Microsoft zverejnil podrobnejšie informácie o tom, aké požiadavky bude mať pripravovaný systém Windows Vista. Zároveň zverejnil Microsoft novú stránku s názvom „Get Ready”, ktorá poskytuje užívateľovi informácie o vývoji nového systému a dáva tipy ako si správne upraviť PC na nový systém. Taktiež zverejnil utilitu s názvom Windows Vista Upgrade Advisor. Tento nástroj Vám povie, čo konkrétne si treba na PC vylepšiť.

Windows Vista Capable Windows Vista Premium Ready
Procesor:

Moderný procesor (aspoň 800 MHz nominálnej taktovacej frekvencie)

1 GHz 32-bit (x86) alebo 64-bit (x64) nominálnej taktovacej frekvencie

Systémová pamäť RAM:

512 MB 1 GB
GPU:

Podpora DirectX 9, odporúčaný Windows Display Driver Model (WDDM)

DirectX 9; WDDM; hardvérový Pixel Shader 2.0; 32 bitov na pixel

Grafika – pamäť: - 128 MB
Pevný disk: - 40 GB

Pevný disk voľný priestor:

- 15 GB
Optická mechanika: - DVD-ROM
Audio: -

Prítomný Audio výstup

Internet: - Dostupný

Google je najlepší len vo vyhľadávaní

Na stránke Hitwise Intelligence Analyst Weblog sa objavila štatistika používania internetových služieb. Táto štatistika hovorí o tom, že Google je len najpoužívanejší vyhľadávač, ale v online službách vedie Yahoo a za ním MSN. Štatistika taktiež vraví, že užívatelia využívajú radšej online mapy na Google Local ako program Google Earth.



Office 2007 sa stal hitom

V stredu Microsoft predstavil tri produkty vo fáze Beta 2 a to Office 2007, Windows Vista a Longhorn Server. Windows Vista beta 2 a Longhorn Server (serverová edícia Windows Vista) boli zatiaľ sprístupnené iba komunite Beta testerov MSDN. Avšak Office 2007 Beta 2 bol sprístupnený na voľné stiahnutie a dokonca bez WGA (kontrola pravosti Windows). Každú beta verziu si môže užívateľ aktivovať pomocou produkt key, ktorý je platný do februára 2007.

Nový Office sa stal okamžite hitom, keďže Microsoft zaznamenal za prvých 24 hodín cez 200 tisíc stiahnutí. Aj práve vďaka tomu bolo prvých 24 hodín nemožné produkt aktivovať, keďže server bol preťažený. Asi najväčšou novinkou je odosielanie a správa príspevkov na blogu a úplne nový vzhľad. Nový Office si môžete stiahnuť z oficiálnych stránok spoločnosti Microsoft.


Google a Dell – dohoda o integrácii vyhľadávača od Google

V piatok sme Vás informovali, že spoločnosti Google a Dell uzavreli vo štvrtok 25.5.2006 dohodu o integrácii softvéru od Google do nových počítačov od spoločnosti Dell. Milióny počítačov Dell v nasledujúcich pár rokoch ponesú malú pečať Google produktov. Podmienky tejto dohody ešte neboli zverejnené, ale všeobecne panuje domnienka, že spoločnosť Google zaplatí Dell určitý poplatok za integráciu svojho programu Google Search Toolbar do počítačov od firmy Dell.


Vydaná Opera 9 Beta 2

V štvrtok bola vydaná už druhá beta verzia známeho internetového prehliadača Opera 9 Beta 2. Najzaujímavejšou novinkou je vylepšenie zabudovaného BitTorrent klienta, ktorý už podporuje aj sťahovanie z viacerých trackerov. Ďalšou zaujímavou novinkou sú zmeny v správe widgetov. Najnovšiu verziu si môžete stiahnuť z oficiálnych stránok prehliadača Opera.


NOD32 chráni pred zneužitím nedostatku vo Worde

Pred týždňom sme Vás informovali, že spoločnosť Symantec zaregistrovala zneužitie chyby v kancelárskom programe Microsoft Word, vďaka ktorej je možné ovládnuť počítač. O dva dni neskôr, slovenská firma ESET oznámila, že ich antivírus NOD 32 ochráni počítač pred týmto vírusom, ak si jeho užívateľ zaktualizuje vírusovú databázu.


Uvedenie Windows Vista bude možno o niečo neskôr

Výkonný riaditeľ Microsoftu Steve Ballmer uviedol, že Windows Vista sa možno oneskorí. Podľa Ballmera uvedenie Windows Vista bude záležať od toho aká bude spätná väzba na aktuálnu druhú beta verziu. Podľa Ballmera by posunutie uvedenia bolo pre spoločnosť výhodnejšie a to vzhľadom na nestihnutie koncoročnej predajnej sezóny. Jim Alchin, ktorý je šéfom vývoja Windows Vista však v utorok oznámil, že Vista by sa mala stihnúť spraviť do januára. Asi pred mesiacom spoločnosť Gartner upozornila, že predpokladá posunutie vydania Windows Vista približne o 5 mesiacov ako je dátum, ktorý uvádza spoločnosť Microsoft. Uvidíme ako to nakoniec bude.


Microsoft konkuruje JPG formátom WMP

Microsoft na konferencii WinHec predstavil pripravovaný formát digitálnych fotografii s názvom Windows Media Photo a má byť menší a kvalitnejší než jeho najväčší konkurent JPG a JPG2000. Tento formát by sa mal objaviť pod systémom Windows Vista a Windows XP SP3. Bližšia špecifikácia tohto formátu je rozhodne zaujímavá.

Neprehliadnite: