Ocenenia IT osobnosť, IT firma a IT projekt roka 2005

Tlačový servis  /  26. 11. 2005, 11:18

Na spoločenskom IT galavečere odovzdali prestížne ocenenia IT OSOBNOSŤ, IT FIRMA a IT PROJEKT roka. Ceny udeľuje neformálne združenie slovenských žurnalistov, členov profesijných združení v oblasti informačných technológií a telekomunikácií ako aj štátnej správy. Tradícia udeľovania týchto prestížnych ocenení pokračuje už piaty rok. Cieľom je oceniť odborné a manažérske úsilie osobností a firiem pôsobiacich v oblasti informačných technológií a telekomunikácií, oceniť najvýznamnejšie projekty, realizované v danom roku.

Odborná komisia zostavila širšiu nomináciu 47 osobností, 43 firiem a 14 projektov z oblasti informačných technológií a telekomunikácií. Na základe údajov z informačných dotazníkov porota hlasovaním zostavila užšie nominácie piatich osobností, piatich firiem a piatich projektov bez určenia poradia.

IT osobnosťou roka 2005 sa stal Peter Weber, generálny riaditeľ Hewlett-Packard Slovakia, s. r. o. Vo vyrovnanej nominácii osobností bolo rozhodujúce jeho osobné a profesionálne nasadenie v presadzovaní informatizácie vo verejnej a štátnej správe. Pobočka Hewlett-Packard Slovakia sa pod vedením Petra Webera teší mimoriadnemu úspešnému postaveniu na slovenskom trhu. Zohľadňovala sa aj účasť v poradných orgánoch, profesijných združeniach, angažovanosť vo vzdelávaní, osvete, odborné a manažérske schopnosti ako aj prínosu k technickému rozvoju a k rozvoju IT biznisu na Slovensku.

IT firmou roka 2005 sa stala spoločnosť Slovak Telecom, a.s. Ocenenie získala vďaka implementácii najmodernejšej technológie Next Generation Network (NGN), ďalšiemu rozširovaniu technológie DSL na Slovensku či spusteniu nových produktov a služieb v oblasti contentu - internetový portál GAMES, magazín Station.sk, portál station.sk služba video on demand). Ďalšími faktormi bola podpora programu eSlovakia či uvedenie unikátnych produktov a služieb ako sú SMS na pevnej linke, spustenie pilotného digitálneho vysielania DVB-T, ako aj investície do rozvoja firmy, školenia a vzdelávania zamestnancov, spolupráca vo výskume a vývoji s akademickou sférou, výskumnými ústavmi a verejnoprospešné projekty.

Ocenenie IT projekt roka získala spoločnosť SLOVANET, a.s. pre projekt Internet u nás. Cieľom projektu je sprístupnenie vysokorýchlostného internetu aj pre občanov menších miest a obcí Slovenska, ktorí nemajú možnosť rýchleho pripojenia do internetu. Projekt prináša reálnu internetizáciu vidieku - sprístupnenie vysokorýchlostného pripojenia už v takmer 60 obciach za ceny akceptovateľné pre daný región. Stovky domácností v takmer 60 obciach Slovenska využívajú neobmedzené pripojenie v cene od 200 Sk bez ďalších telekomunikačných poplatkov.

O nomináciách a víťazoch rozhodla komisia zostavená z IT novinárov a zástupcov profesijných IT organizácií v zložení: Juraj Sabaka ITAS, Miroslav Kukučka MDPT SR, Boris Tytykalo SITA, Jozef Šupšák Hospodárske noviny, Ondrej Macko PC REVUE, Martin Valášek Trend, Ján Šebo CTF, a Martin Drobný INFOWARE. „Nominácie boli veľmi silné a vyvážené. Ocenili sme najmä mieru, akou sa osobnosti, alebo firmy zaslúžili o dobré meno informačných technológii a telekomunikácii v širokej verejnosti“, uviedol Martin Drobný, predseda komisie.

Výročné podujatie slovenskej komunity informačných technológií a telekomunikácií IT Summit a IT Gala organizujú IT Asociácia Slovenka a počítačový magazín PC REVUE.

Podujatie podporili spoločnosti ASSECO, CISCO, COMPAREX, DATALAN, ERICSSON, ESET, GAMO, GRATEX, HP, IBM, LOGICACMG, MICROSOFT, NESS, ORACLE, ORANGE, POSAM, S&T, SAP, SIEMENS BUSINESS SERVICES, SOFTEC, SOFTIP, SOITRON, TEMPEST a SLOVAK TELECOM.

Mediálnymi partnermi podujatia sú: PC REVUE, INFOWARE, ITnews.sk, Trend, Twist, TA3, TVA a Zoznam.sk

Neprehliadnite: