Pamäťové karty - prehľad flash kariet I.

Michal Kyžňanský  /  28. 11. 2005, 00:00

V tomto článku si rozoberieme základné princípy fungovania populárnych flash pamätí. Predstavíme si jednotlivé typy flash kariet a povieme si ich výhody, nevýhody a technologické perličky.

Pamäťové karty, tie zázračné malé predmety asi veľkosti mince, ktoré dokážu uchovať veľké množstvo dát, zmenili náš spôsob uchovávania, prenášania a získavania dát. Tento nesmierne dôležitý objav nám priniesol Doktor Fujio Masuoka. V roku 1984, keď pracoval pre firmu Toshiba sa mu podarilo vyvinúť prvý prototyp tzv. Flash pamäte. V roku 1988 sa tohto objavu chopil Intel, pretože predpokladal masívny úspech tejto technológie a v tom istom roku predstavil prvý produkt založený na flash pamäti. Flash pamäte sa delia na 2 základné skupiny. Sú to NOR flash a NAND flash. Rozdiely sú v počte cyklov vymazávania/zapisovania. Klasická NOR pamäť sa opotrebuje približne po 10 000-100 000 cykloch vymazania/zapísania dát. NAND pamäť sa opotrebuje až po 1 000 000 týchto cykloch vymazania/zapisovania dát. Predstavíme si jednotlivé varianty flash kariet, výrobcov a zariadenie, ktoré ich používajú. Dnes si predstavíme xD, CompactFlash a Memory Stick.

xD-Picture Card




Prvá pamäťová karta, na ktorú sa pozrieme pod lupou, bude xD flash. Jej názov pochádza zo skratiek slovného spojenia extreme digital - xD. Pod vývoj tejto varianty flash karty sú podpísané dve firmy – Olympus a Fujifilm. Do predaja bola uvedená roku 2002 a výrobcom týchto kariet je Toshiba. Najčastejšie sa s nimi stretávame v digitálnych fotoaparátoch, konkrétne značiek Kodak, Olympus a Fujifilm. Základné údaje o xD kartách sú ich rozmery 20mm x 25mm x 1.78mm a hmotnosť iba 2,8 gramu. Pamäťové karty xD sú dostupné s kapacitami 16 MB a 32 Mb (zápis - 1,3mbs a čítanie - 5mbs), ďalej 64MB, 128MB, 256MB a 512MB (zápis - 3mbs a čítanie - 5mbs). Nedávno bola uvedená do prevádzky aj xD karta s kapacitou 1GB (Typ M) s parametrami (zápis - 2.5mbs a čítanie - 4.0mbs). Typ M xD kariet využíva novú technológiu uchovávania dát, vďaka ktorej budú môcť dosahovať xD karty kapacity až 8 GB.

Najväčšia výhoda xD kariet je ich najmenšia fyzická veľkosť oproti ostatným rivalom. Olympus pridal malú čerešničku na torte k xD kartám a tou je jeho ponúkaná rada xD kariet s označením Panorama. Je to špeciálne uspôsobenie týchto kariet na fotenie panoramatických sníkom, ktoré ponúka väčšina Olympus digitálnych fotoaparátov. Nevýhodou xD kariet je ich malá flexibilita, pretože ich používajú iba zariadenia od Olympus a Fujifilm. Ďalšou nevýhodou je malá teoretická kapacita (iba 8 GB), pretože napr. Secure Digital ponúka až 128 GB. Približná cena 1 GB xD karty sa pohybuje asi okolo 4000 SK.


Memory Stick




Memory Stick je flash pamäťová karta, ktorú vyvinula firma Sony a od roku 1998 sa používa pre najrôznejšie zariadenia. Názov Memory Stick označuje celú rodinu týchto pamäťových kariet do ktorej patrí Memory Stick Pro, Memory Stick Duo a klasická Memory Stick. Jediné firmy, ktoré získali licenciu na vyrábanie Memory Stick Pamäťových kariet sú SanDisk a Lexar. Zariadenia, ktoré využívajú Memory Stick sú hlavne fotoaparáty Sony, multimediálne prehrávače hudby, mobilné telefóny a PlayStation Portable. Memory Stick je dnes ponúkaná s kapacitami od 32 MB až po 4 GB. Rozmery štandardnej verzie sú 50.0 mm x 21.5 mm x 2.8 mm a DUO verzie sú 31.0 mm x 20.0 mm x 1.6 mm. Rýchlosti zápisu/čítania sú u štandardnej verzie zápis - 1.8 MB/s a čítanie - 2.5 MB/s. Verzia PRO ponúka niekoľko násobne vyššie rýchlosti zápis/čítanie - 10MB/s, ale až od kapacít 1 GB. Ceny Memory Stick kariet od kapacity 2 GB až po 4GB sa pohybujú na nesmierne vysokých číslach od 13 000 SK a vyššie. To je jednou veľkou nevýhodou týchto extra veľko-kapacitných flash kariet.

Memory Stick Pro s teoretickou kapacitou až 32 GB, je dobrým riešením pre nahrávanie videa, kde je potrebný veľký dátový tok zapisovania dát a ich čítania pri prehrávaní. Všetky Memory Stick Pro karty väčšie ako 1 GB majú High Speed mode – teda podporujú ultra rýchly zápis dát a ich čítanie. Ale iba novšie zariadenia obsahujú podporu pre tento super rýchly zápis. Ale Všetky Memory Sticky Pro sú spätne kompatibilné aj so zariadeniami, ktoré nepodporujú High Speed Mode. Niektoré verzie Memory Stick podporujú technológiu MagicGate, ktorá umožňuje prenášať a prehrávať hudbu z týchto kariet, ale zabraňuje jej kopírovanie a ďalšiemu šíreniu. Memory Stick Duo je menší brat Memory Stick vyvinutý pre potreby PSP a implementácie do mobilných telefónov. Najmladší prírastok do rodiny Memory Stick je Memory Stick M2 ("micro") so skutočne mikro rozmermi, ktoré sú 15 x 12.5 x 1.2 mm a obojsmerným dátovým prenosom rýchlosťou 160 Megabitov za sekundu.


CompactFlash




Tento variant flash pamäťovej karty uzrel svetlo sveta spolu s dvoma ďalšími dvoma flash kartami Miniature Card (MiniCard) a SSDFC (SmartMedia) v roku 1990. Toto trio patrilo medzi prvých priekopníkov flash pamätí a ich komerčného využitia. CompactFlash – CF, ktorá poskytovala v tom období najväčšie kapacity mala navrch v boji týchto formátov. Až v roku 1994 sa firma SanDisk chopila produkcie a vývoja týchto flash kariet. CompactFlash sa delí na dva základné typy - typ I (hrúbka 3,3 mm, dĺžka 36.4 mm a šírka 42.80 mm) a hrubšiu verziu II (hrúbka 5 mm, dĺžka 36.4 mm a šírka 42.80 mm). Najnovším prírastkom do tejto produktovej rodiny je verzia CF 3.0. Tá zvyšuje maximálnu rýchlosť prenosu až na hranicu 12 MB/s, neskôr sa počíta s rýchlosťou až 66 MB/s. CF flash pamäte sú dostupné v kapacitách od 64 MB až po 8 GB. Teoretický limit, ktorý môžu dosiahnuť CF karty použitím doterajších technologických riešení je okolo 137 GB.

Rýchlosti zápisu/čítania CompactFlash kariet sa udávajú tzv. “x“ koeficientom. Podobne ako rýchlosť napaľovania sa udávaná napr. číslom 40x, tak isto je aj u CF kariet s tým rozdielom, že x koeficient má hodnotu 150 KB/s. Teda zatiaľ najvyššia ponúkaná rýchlosť je 80x = 12 MB/s. Tieto karty sú dostupné na trhu od rýchlostí 4x až po spomínaných 80x. Výhodou CompactFlash je to, že je to kapacitne najväčšia karta dostupná na trhu. Cena 8 GB Cf karty sa pohybuje okolo 25 000 – 30 000 SK, ceny kariet s kapacitami okolo 1 – 2 GB sú prijateľnejšie, a pohybujú sa okolo 4000 – 8000 SK. Jedinou nevýhodou toho, že existujú 2 verzie, teda typ I a typ II je, že zariadenia s výstupom pre typ I nemôžu používať typ II, pretože ich hrúbka je väčšia. Ale zariadenia so slotom pre typ II môžu používať oba typy CF kariet. Všetky zariadenia dokážu pracovať s kartami do veľkosti 2GB, ale vyššie kapacity používajú súborový systém FAT32, a pokiaľ ho zariadenie ako digitálny fotoaparát nepodporuje, tak nedokáže čítať/zapisovať na takýto typ karty. Výhodou týchto kariet je ich flexibilita, pretože veľmi veľa zariadení ich využíva. V ďalšom dieli si predstavíme ostatné flash formáty.

Zdroje:

             http://en.wikipedia.org
             http://www.compactflash.org/
             http://www.memorystick.org

Neprehliadnite: