MP3 PRO a AACPLUS – nástupcovia dnešných audio codecov?

Michal Kyžňanský  /  12. 09. 2005, 00:00

Aj keď veľkosť pamätí a diskov stále rastie, kompresia hudobných súborov nie je nikdy dostatočná. Povieme si čo nám prináša nová generácia codecov ako je mp3pro a jeho mladší súrodenec aacPlus.

Vývoj kompresie a nahrávania hudby je rýchly a dynamický. Je to už dávno, čo do našich počítačov a celkového povedomia vstúpil preslávený hudobný formát mp3 ( MPEG Audio Layer-3 ). Jeho veľkou výhodou bola až viac ako 10 násobne menšia veľkosť oproti nekomprimovanej hudbe. Jeho kvalita zvuku bola a aj dnes je ešte postačujúca. Avšak niektorým vývojárom to stále nedá a snažia sa vymyslieť codecy, ktoré by kombinovali skvelú kvalitu zvuku ( omnoho lepšiu ako mp3 ) s veľmi malou veľkosťou. Ovocím ich práce sú kodeky novej generácie mp3Pro a aacPlus. Predstavíme si benefity, ktoré prináša každý z nich.

mp3Pro

Ak počúvate klasický mp3 súbor v kvalite 128 kbps ( CD kvalita je 192 kbps ) má dobrý zvuk. Ak však ideme k nižším kompresným frekvenciám ako je 64/48 kbps, kvalita sa rapídne zhorší, najmä pre vysoké tóny. Je to spôsobené tým, že pri kódovaní na nižších kódovacích frekvenciách sa už nezmestia všetky vysoké tóny, aby bol dodržaný dátový tok 64/48 kbps. To má za následok veľké zhoršenie kvality zvuku. Vývojári však pracovali na tom, ako dosiahnuť rovnakú kvalitu zvuku aj pri nízkych dátových tokoch. Odpoveďou bola technológia Spectral Band Replication (SBR). SBR je veľmi efektívna metóda pre generovanie výšok v piesni a pri tom zaberá len pár kilobajtov. mp3Pro sa teda skladá z dvoch zložiek. Zjednodušene ide o klasickú mp3 s nízkym dátovým tokom + časť “Pro”, ktorá generuje práve chýbajúce výšky. Mp3Pro je plne kompatibilný s doterajšími mp3 prehrávačmi, ktoré ale ignorujú časť “Pro“ a prehrajú mp3Pro ako klasickú mp3. Firma Philips sa už začína orientovať na prechod na mp3Pro. Free demo verzia mp3pro encoderu je dostupná tu. Program dBpowerAMP tiež podporuje mp3 co/decodovanie. Veľké využitie určite nájde v internetových rádiách. Hlavné výhody mp3Pro sú:

- ½ veľkosť súborov
- CD kvalita zvuku pri 64 kbps ( mp3 pri 192 kbps )


aacPlus

aacPlus je súčasťou najmodernejšej koncepcie MPEG-4 Audio. aacPlus v1 bolo podobne ako v prípade mp3 spojenie pôvodného formátu v tomto prípade AAC ( Advanced Audio Coding ) s už spomínanou technológiou SBR. Neskôr však prišlo k výraznému vylepšeniu aacPlus a bola vytvorená jeho nová generácia pod menom aacPlus v2. aacPLus v2 je kombináciou troch MPEG technológií. K dvom už spomínaných ( SBR a AAC ) pribudla technológia PS – Parametric Stereo, ktorá nielen výrazne zvyšuje stereo kvalitu, ale umožňuje veľmi dobrú kvalitu zvuku až pre 48 kanálov. Výsledkom je napríklad skvelá kvalita zvuku súboru aacPlus pre sústavu 5.1 už v dátovom toku 128 kbps. Graf dolu ukazuje EBU subjektívneho testu počúvania “loseless“ ( všetky kodeky, ktoré využívajú kompresiu a nedokonalosť ľudského ucha napr. mp3,wma,mp4 atď. ) codecov.





















Tento codec spolu s mp3pro nájde určite veľké uplatnenie v mobilných telefónoch a internetových rádiách. Zoznam rádií s možnosťou počúvania vo formáte aacPlus nájdete tu: http://www.tuner2.com/. Winamp verzia 5.1 surround Edition podporuje aacPlus. Tento codec stále nie je veľmi dostupný v bežných softwaroch, ale čoskoro by sa to malo zmeniť. Jeho hlavné výhody sú:

  • podpora multikanálového zvuku 5.1 ; 7.1 až po 48 kanálov
  • CD kvalita stereo pri 48 kbps
  • Near CD kvalita stereo pri 32 kbps

Zdroje:

http://www.codingtechnologies.com/
http://www.winamp.com/

Neprehliadnite: