Z archívu: Deravý Firefox

Vladimír Gábor  /  28. 05. 2006, 00:00

Prvé husle na trhu internetových prehliadačov stále hrá Internet Explorer. Na jeho pozíciu však neustále útočí veľmi obľúbený Firefox, ktorý za jednu zo svojich hlavných predností oproti konkurencii považuje bezpečnosť. Je to ale naozaj tak?

Kým Firefox používalo relatívne málo ľudí, žiadne bezpečnostné riziko nepredstavoval, a svoju bezpečnosť používal ako jednu z hlavných zbraní pri ťažení proti konkurenčných prehliadačom. Dnes, so zvyšujúcim sa podielom Firefoxu na trhu internetových prehliadačov, sa zvyšuje aj množstvo objavených bezpečnostných chýb v ňom. O ďalších informoval včera server Secunia.

Internet Explorer používalo ešte donedávna dvadsaťnásobne viac ľudí a aj bezpečnostných záplat bolo pri každom vydaní ako húb po daždi. Bol stredom pozornosti, terčom útokov a bezpečnostných skúšok, pretože bol najpoužívanejší. Aj preto sa javil najderavejší. Vlastne, on sa deravým nejavil, on deravý naozaj bol. Okrem žalostnej rýchlosti bola jeho bezpečnostná nespoľahlivosť vážnym protiargumentom v ústach záastancov alternatívnych prehliadačov. Jeho ďalším negatívnom, ktorého sa nezbaví zrejme nikdy, bol aj v špecifickej komunite počítačových odborníkov rozšírený predsudok, že čo pochádza z dielne Microsoftu, nemôže byť dobré a už vôbec nie bezpečné. Rozdiely sa však začínajú pomaly stierať.

Začína to vyzerať tak, že v skutočnosti sú deravé prehliadače úplne všetky, ale až so zvyšujúcou popularitou sa akosi viac začínajú objavovať aj ich prípadné nedostatky. Kým má prehliadač málo používateľov jeho bezpečnostné riziká nie sú hrozbou - nikto ich ani nehľadá a nevyvíja námahu na ich zneužitie. Načo aj? Koho zaujíma, či nejaký minoritný prehliadač má problémy s bezpečnosťou? So zvyšujúcim sa počtom používateľov sa však zvyšuje aj nápor na bezpečnosť, prehliadače sú viac pod útokom a drobnohľadom špecialistov. Potom aj viac chýb samozrejme vychádza na povrch.

Kto vie, ako by to vyzeralo, keby sa pomery radikálne obrátili a 86% podielu na trhu prehliadačov by patrilo Firefoxu. Možno by sa Internet Explorer s deväťpercentným podielom javil tiež ešte stále ako bezpečnejšia alternatíva voči Firefoxu, ktorý by mal za sebou už nespočetné množstvo objavených bezpečnostných dier. Našťastie sa jedná len o fikciu a my sa stále môžeme spoliehať na to, že "Červená Panda" je napriek všetkým nedostatkom lepším riešením než "Prieskumník internetu". Ja jej aj naďalej zostávam verný.

Vladimír Gábor
autor bloguje na gabor.blog.sme.sk

Neprehliadnite: