Ďalšie obce budú mať lacný a rýchly internet

Tlačový servis  /  16. 02. 2005, 00:00

Projekt zavádzania internetu na vidieku, ktorý rozbehla spoločnosť Slovanet, zaznamenal veľký rozmach. Za posledných 6 mesiacov sa počet obcí pripojených k internetu zdvojnásobil. Slovanet pokračuje v informatizácii slovenského vidieka a pripravuje pre obce podporný program, aby im znížil náklady na pripojenie.

Slovanet od spustenia projektu Internet na vidieku pripojil k internetu prostredníctvom svojej bezdrôtovej siete takmer 40 menších obcí, čím sa ich počet za posledných 6 mesiacov zdvojnásobil. Internet im sprístupnil prostredníctvom bezdrôtovej technológie, keďže v mnohých obciach nie je iná možnosť pripojenia. Ostatné spôsoby pripojenia sú buď príliš drahé alebo ich vôbec nie je možné zaviesť. Počet dedín s mikrovlnným pripojením stále narastá a Slovanet má v úmysle v priebehu roka 2005 počet týchto obcí minimálne zdvojnásobiť. V súčasnosti pripravuje podporný program, aby bolo pre ne pripojenie k internetu ešte menej nákladné ako doteraz. Finančnými prostriedkami z vlastného rozpočtu bude Slovanet podporovať vybudovanie ďalších rádiových prístupových bodov. Tým sprístupní v mnohých ďalších oblastiach Slovenska rýchly a najmä lacný internet. Ak sa obec aktívne zapojí do projektu, cena neobmedzeného pripojenia pre domácnosť môže predstavovať napr. 200 Sk už aj s DPH. Príkladom je obec Nový Ruskov, v ktorej bol projekt zrealizovaný ako v prvej.

Z doteraz zrealizovaných projektov vychádza, že najväčší záujem o mikrovlnné pripojenie od Slovanetu majú dediny s vysokou mierou nezamestnanosti. Je to spôsobené nízkou cenou služieb, ako aj tým, že občania si cez internet hľadajú voľné pracovné miesta. Podľa slov Igora Sklenčára, autora projektu a riaditeľa košickej pobočky Slovanetu: „Po úspechu zaznamenanom v trebišovskom okrese sme sa rozhodli pokračovať so šírením myšlienky internetu na vidieku aj v ostatných oblastiach Slovenska, najmä s vyššou mierou nezamestnanosti. Internet poskytuje obyvateľom takýchto oblastí oveľa viac možností získať informácie o pracovných príležitostiach.“ Vytvorenie nového média na vidieku má však aj mnoho ďalších výhod. „Sprístupnenie internetu znamená pre obyvateľov obcí aj zvýšenie životného štandardu a podporuje komunitný život na dedine,“ dodáva I. Sklenčár.

Zákazníkmi mikrovlnného pripojenia v obciach sú predovšetkým individuálni záujemcovia, najmä ak starosta neprejaví záujem o organizovanie projektu, ale záujem z ich strany je značný. V mnohých prípadoch je v obciach pripojený aj obecný úrad, miestne neziskové organizácie a združenia. Pre sprístupnenie internetu v dedinách stačí osloviť ktorúkoľvek pobočku Slovanetu. Po odkonzultovaní technických a obchodných podmienok a schválení zastupiteľstvom Slovanet vybuduje rádiový prístupový bod v obci. Centrálny bod je pripojený do siete Slovanetu, k nemu sa potom pripájajú jednotlivci. Ak bol k centrálnemu bodu pripojený obecný úrad a neskôr sa chcú pripojiť domácnosti, obec má možnosť po dohode so Slovanetom sama sprístupniť internet jednotlivcom. Tým si vytvorí zdroj príjmov, z ktorého môže zaplatiť pripojenie obecného úradu a pritom z toho ešte aj profitovať. Informácie o pripojení nových obcí k internetu poskytuje Slovanet vo všetkých svojich pobočkách.

Do dnešného dňa sú cez sieť Slovanetu pripojené do internetu tieto obce:

okres

Obec

Trebišov

Nový Ruskov, Plechotice, Malý Ruskov, Milhostov, Hriadky, Nižný Žipov, Stanča, Úpor, Čelovce, Novosad, Zemplínske Hradište, Vojčice, Zemplínska Teplica, Veľké Ozorovce, Malé Ozorovce, Sečovská Polianka, Parchovany

Košice

Geča, Haniska

Prešov

Čemerné, Soľ

Vranov nad Topľou

Cabov, Čaklov

Nitra

Ivanka pri Nitre

Nové Zámky

Šurany, Nesvady, Imeľ, Hurbanovo, Kamenica nad Hronom,
Mužla (v krátkom čase), Gbelce (v krátkom čase)

Senec

Dunajská Lužná

Galanta

mesto Sládkovičovo, Veľké Uľany

Dunajská Streda

Čakany

Trenčín

Trenčianska Turná, Veľké Bierovce, Opatová

Ružomberok

Bešeňová

Neprehliadnite: