Imidžové preteky o WiFi už aj na Slovensku

Kamil Bodnár  /  30. 05. 2003, 00:00

Bez veľkých rečí včera ohlásili zástupcovia spoločnosti Eurotel spustenie Wi-Fi vo vybraných lokalitách po celom Slovensku. Večer kontrovali bleskovkou Slovenské telekomunikácie, ich 2 lokality sú ale oproti ponuke Eurotelu minimom. Vzhľadom na relatívne nízky počet záujemcov o služby WiFi sa tak rozbiehajú imidžové preteky telekomunikačných operátorov.

WiFi podľa Eurotelu

EuroTel včera spustil do pilotnej prevádzky novú, na Slovensku jedinečnú službu pre rýchly mobilný prenos dát s názvom EuroTel HotSpot založenú na WiFi technológii. Táto služba umožňuje v porovnaní s GPRS až päťdesiatnásobne rýchlejšie mobilné pripojenie do siete Internetu, k firemným e-mailom a korporátnym sieťam LAN a je takmer tridsaťkrát rýchlejšia ako ISDN. “So službou EuroTel HotSpot prichádza na Slovensko najrýchlejšie mobilné pripojenie na internet, ktoré si záujemcovia môžu v lokalitách pokrytých signálom EuroTel HotSpot vyskúšať až do konca júla 2003 bez poplatku,” uviedol generálny riaditeľ EuroTelu Robert Chvátal.

Služba EuroTel HotSpot bude v úvodnej fáze prístupná na miestach, kde to zákazníci najviac očakávajú a tam, kde sa často konajú pracovné stretnutia a konferencie, napr.: Kongresové centrum Incheba, Letisko M. R. Štefánika a Hotel Danube v Bratislave, hotely Lux v Banskej Bystrici a Permon vo Vysokých Tatrách, reštaurácia Long Ben a značková predajňa EuroTel v Polus City Center Bratislava, či v predajňa EuroTelu na Toryskej ul. v Košiciach.

Počas pilotného testovania bude služba EuroTel HotSpot dostupná záujemcom až do konca júla 2003 bezplatne. Miesta, ktoré sú pokryté signálom EuroTel HotSpot, sú označené nálepkami “EuroTel HotSpot”. Ak si chce zákazník službu vyskúšať, stačí mu k tomu zodpovedajúce technické vybavenie (počítač, notebook alebo PDA a dátová karta s podporou Wi-Fi). Pre tých, ktorí si do 31. júla 2003 zakúpia dátovú kartu Nokia D211, pripravil EuroTel akciu, v rámci ktorej budú mať služby GPRS (vrátane 5 MB) a High Speed Data až do konca roku 2003 bez mesačných poplatkov a navyše bezplatne jednu hodinu pripojenia cez EuroTel HotSpot denne.

WiFi podľa Slovenských telekomunikácií

Technológiu WLAN si záujemci môžu už v najbližších dňoch vyskúšať v dvoch lokalitách - v Café Mayer a v hoteli Devín v Bratislave. ST tak plnia svoj sľub a prinášajú na trh inovujúcu technológiu, ktorá umožňuje surfovanie v sieti internet vysokou rýchlosťou až do 11 Mb tam, kde je použitie kábla nepraktické.

Projekt ST WLAN Pilot umožňuje zasieťovanie verejných priestorov tam, kde sa očakáva, že by zákazníci mohli využiť svoj čas surfovaním po internete, prenosom dát z alebo do firemných sietí a pod. V súčasnosti je projekt v pilotnej prevádzke, a preto je poskytovaný zadarmo. V budúcnosti má však ambície komerčného využitia.

Využijete služby WiFi?

Vzhľadom na skutočnosť, že nie každý občan má v tejto krajine technické vybavenie na pripojenie sa do inetu cez WiFi, možno predpokladať že aktuálnu ponuku Eurotelu a ST využije len málo ľudí. Je to ale výborný začiatok na propagáciu služieb WiFi ako takej.  Čo si ale myslíte Vy?

Neprehliadnite: